STUDENTJOB BLOG

traineeship-salaris

Wil je weten wat het gemiddelde salaris voor een traineeship is? Dat begrijpen we best. Het doorlopen van een volledig traineeship kan een tijdje duren, dus het is goed om te weten hoeveel er in die maanden (of jaren) op je bankrekening wordt gestort. Het antwoord op deze vraag is echter niet zo eenvoudig, omdat het traineeship salaris afhangt van verschillende factoren. Denk hierbij aan de branche en het opleidingsniveau van je traineeship. Bovendien kan het salaris ook per organisatie behoorlijk verschillen.

Soms staat het salaris duidelijk weergegeven in de vacature voor het traineeship, maar dat is lang niet altijd het geval. In deze blog zetten we daarom uiteen hoeveel je (ongeveer) gaat verdienen. Let er wel op dat hier verder geen rechten aan ontleend kunnen worden, het kan natuurlijk zo zijn dat jouw daadwerkelijke traineeship salaris lager of (het liefst!) hoger uitvalt dan de bedragen die hier worden genoemd. Het gaat om een indicatie, zodat jij weet wat je financieel gezien kunt verwachten wanneer je aan een traineeship begint. Wel zo handig.

Vergelijking met een startsalaris

Laten we beginnen bij het begin. Wat betreft de hoogte van een traineeship salaris, kun je ongeveer hetzelfde verwachten als de hoogte van een regulier startsalaris. Het gaat daarbij natuurlijk wel om een startsalaris in dezelfde sector en voor hetzelfde opleidingsniveau. Waarom je deze salarissen met elkaar kunt vergelijken? Hoewel traineeships vaak als een soort stage worden gezien, zijn ze beter te vergelijken met een startersfunctie. Je krijgt tijdens het traject namelijk al snel verschillende verantwoordelijkheden toegeschoven en je werkt mee op verschillende afdelingen. Daarnaast volg je allerlei trainingen en coachingsessies, waardoor je uiteindelijk als volwaardig medewerker ingezet kunt worden. Reden genoeg dus, om jou ook een volwaardig traineeship salaris aan te bieden. Genoeg achtergrondinformatie voor nu. Op naar het salaris dat jij als trainee in de wacht gaat slepen.

Het traineeship salaris per opleidingsniveau en sector

Het salaris voor een traineeship kan verschillen per opleidingsniveau. Heb je een mbo-opleiding achter de rug? Houd dan rekening met een traineeship salaris tussen de € 1.500,- en € 1.800,-. Dit geldt met name voor traineeships in de technische richting, waar de meeste mbo traineeships in aangeboden worden. Heb je een mbo traineeship op het oog in een hele andere richting? Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar het IT traineeship salaris? Of wil je weten welk salaris je als management trainee kunt verwachten? Lees de vacature dan goed door om achter het salaris te komen, of laat je informeren door een contactpersoon. Jouw salaris als trainee in een andere sector kan namelijk afwijken van bovenstaande indicatie.

Het traineeship salaris op hbo-niveau

Het salaris voor een traineeship op hbo-niveau ligt gemiddeld hoger dan het salaris voor een mbo traineeship. Hoe hoog dat salaris echter is, hangt sterk af van de sector waarin je aan de slag gaat. Hbo traineeships worden in meer sectoren aangeboden dan mbo traineeships, dus de verschillende salarissen voor traineeships op hbo-niveau kunnen sterk uiteenlopen. Wil je in de technische sector aan het werk? Houd dan rekening met een traineeship salaris tussen de € 1.750,- en € 2.400,- per maand. Wil je je verder ontwikkelen in de juridische branche, dan valt het salaris vaak nét iets lager uit: tussen de € 1.750,- en € 2.250,- per maand.

Van de meest voorkomende sectoren voor een hbo traineeship, verdien je het meeste in de economische sector: tussen de € 2.200,- en € 2.600,- per maand. Ben je benieuwd naar het salaris voor een traineeship in een andere richting? Struin het internet af op zoek naar informatie, het staat er namelijk vol mee. Zo kun je verschillende vacatures voor een hbo-traineeship met elkaar vergelijken (en de daarbij behorende salarissen) en zijn er allerlei overzichten te vinden met salarissen per beroepsgroep. Bovendien is het slim om de algemene startsalarissen per sector eens te bekijken. Dit is doorgaans een goede indicatie voor het gemiddelde traineeship salaris dat je per sector kunt verwachten.

Het traineeship salaris op wo-niveau

Heb je een opleiding in het wetenschappelijk onderwijs afgerond? Qua geld zit je dan goed, want het salaris voor een traineeship op wo-niveau is vaak hoger dan voor de andere niveaus. Let er wel op dat je voor sommige wo traineeships een master afgerond dient te hebben, dus lees de opleidingsvereisten altijd goed door voordat je solliciteert. In de technische sector verdien je als trainee een salaris tussen de € 2.200,- en € 2.800,- per maand. In de juridische sector ligt het salaris, anders dan op hbo-niveau, iets hoger dan in de technische sector. Wanneer je aangenomen wordt voor een juridisch traineeship kun je een salaris tussen de € 2.400,- en € 3.000,- verwachten. Wil je liever in de economische richting aan de slag? Houd dan rekening met een salaris tussen de € 2.400,- en € 3.100,- per maand. Wil je het salaris van een traineeship op wo-niveau weten dat onder een andere beroepsgroep valt? Ook dan kun je het gemiddelde salaris voor een startersfunctie opzoeken.

salaris-traineeship

Vergoeding voor een traineeship?

Hoeveel loon je ontvangt per traineeship, hangt niet alleen af van de beroepsgroep of het opleidingsniveau dat je hebt behaald. Een andere belangrijke factor is het soort organisatie waar jij je traineeship bij wilt volgen. Denk alleen al aan het verschil tussen een traineeship bij een multinational of bij een mkb (midden- en kleinbedrijf). Multinationals hebben vaak voldoende vermogen om jou een goed traineeship salaris te kunnen bieden. Dit geldt vaak ook voor traineeships bij de overheid of een gemeente.

Traineeship salaris bij midden- en kleinbedrijven

Midden- en kleinbedrijven beschikken daarentegen vaak over minder financiële middelen om jou een volwaardig startsalaris aan te bieden. Je moet dan ook niet vreemd opkijken als het salaris voor een traineeship bij een mkb tussen de € 600,- en € 1500,- per maand ligt, ook als je een wo-opleiding achter de rug hebt. Dit wordt dan ook eerder gezien als een traineeship vergoeding. Daar staat tegenover dat je binnen een mkb een van de weinige trainees zult zijn, waardoor je persoonlijk en intensief contact hebt met de leidinggevenden en de andere werknemers. Binnen no-time ben je onderdeel van de organisatie, word je als volwaardige medewerker gezien en mag je leuke verantwoordelijkheden oppakken. Daarnaast duurt zo’n traineeship vaak veel minder lang dan bij bijvoorbeeld de overheid en is de werkdruk nét iets minder hoog. Misschien voel jij je daar wel prettiger bij dan bij een traineeship met een hoog salaris, maar vol met deadlines, concurrentie en werken onder druk. Ieder zijn of haar ding.

Op zoek naar een traineeship of stage?

Schrijf je in bij StudentJob en blijf op de hoogte van alle vacatures.

   

 

Best betaalde traineeships

Van een traineeship vergoeding naar best betaalde traineeships. We begrijpen het best. Je leeft al jaren als arme student en wilt nu eindelijk eens je huur kunnen betalen zonder je moeder de avond van te voren in paniek op te bellen: the call of shame. Bij het opbouwen van je leven hoort óók financiële volwassenwording, dus waarom zou je niet meteen de best betaalde traineeships ertussenuit vissen? Het is een aantrekkelijke gedachte, maar probeer je niet blind te staren op het salaris dat bij het traineeship hoort. Cliché, but true: je kunt je beter focussen op het zoeken naar een traineeship dat écht bij je past. Hoe beter jij op je plek zit, hoe beter je functioneert en hoe groter de kans dat je uiteindelijk wordt aangenomen en over je salaris voor na je traineeship kunt onderhandelen. Maak je dus niet al te druk over je traineeship salaris, dat komt vanzelf. Bovendien bieden verreweg de meeste traineeships een prima salaris, waar veel (jonge) mensen sowieso hun vaste lasten van kunnen betalen.

Dus: wat is het traineeship salaris?

Daar hebben we een heleboel informatie over, maar wat jouw salaris als trainee precies gaat worden, hangt van allerlei factoren af. Het belangrijkste is om de vacatures voor de traineeships van je interesse goed door te lezen, eventueel vragen te stellen over het salaris aan een contactpersoon en na te gaan of het aangeboden salaris past in jouw huidige situatie. Een traineeship salaris staat vaak vast, maar je kunt natuurlijk altijd kijken of er een mogelijkheid tot onderhandeling is. Wie niet waagt, wie niet wint. En onthoud: als trainee word je bijna altijd aangenomen om daarna bij de organisatie te gaan werken, dus dat mooie salaris komt vanzelf.

Meer weten over verschillende traineeships? Check dan de blogs over soorten traineeships, traineeships per opleiding, traineeships per sector en over de beste traineeships van Nederland.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.