STUDENTJOB BLOG

traineeship-zonder-vooropleiding

Voldoe je niet aan de opleidingseisen die worden gesteld bij de meeste traineeships? Geen zorgen, de wereld ligt nog steeds aan je voeten. Zo kun je natuurlijk een hoop relevante werkervaring opdoen, en is er bovendien een kans dat je een traineeship zonder vooropleiding kunt volgen. Hoe dan? We leggen het je uit. Als je je opleiding niet behaald hebt, of überhaupt niet bent begonnen aan een vervolgopleiding, dan heb je daar ongetwijfeld een goede reden voor. En het betekent natuurlijk niet dat jouw kennis en vaardigheden niet super waardevol kunnen zijn voor een organisatie. Bij sommige organisaties kun je daarom een traineeship volgen zonder vooropleiding afgerond te hebben. Hooray.

IT traineeship zonder achtergrond in de IT

Een traineeship zonder vooropleiding dus, maar in welke sectoren kun je dat dan volgen? Voornamelijk in de IT of ICT. In deze branche houd je je bezig met informatiesystemen, computers en telecommunicatie. Om aangenomen te worden voor een ICT traineeship zonder vooropleiding, hoef je vaak nog geen kennis of vaardigheden in dit vakgebied te hebben. Uiteraard is het wel van belang dat je interesse in ICT hebt en analytisch sterk bent. Bovendien vragen sommige ICT traineeships zonder vooropleiding wél van je dat je een bepaald opleidingsniveau hebt, bijvoorbeeld hbo. Stel je hebt een hbo-opleiding afgerond in de richting van communicatie of bedrijfseconomie, dan kun je zo’n traineeship dus volgen. Wil je een IT traineeship volgen zonder een hbo opleiding afgerond te hebben? Ook daar zijn mogelijkheden voor. Speur het internet af om diverse IT traineeships zonder opleiding te bekijken en ontdek welke er allemaal passen bij jouw profiel.

Ga je voor een ICT traineeship zonder vooropleiding in de goede richting te hebben? Of wil je beginnen aan een IT traineeship zonder hbo afgerond te hebben? Het is allemaal mogelijk. Wat jouw keuze ook is, het is te allen tijde van belang dat je goed op de hoogte bent van de inhoud van het traineeship dat je gaat volgen. Want, wat leer je nou eigenlijk precies? Uiteraard verschilt dat per traject, maar we schetsen de grote lijnen voor je.

De inhoud van een ICT traineeship zonder vooropleiding

Omdat je een ICT traineeship vaak zonder relevante vooropleiding kunt volgen, maak je aan het begin van het traineeship een capaciteitstest, bijvoorbeeld op het gebied van analytisch denken. Bij het ene traineeship is het behalen van zo’n test of assessment een voorwaarde om toegelaten te worden, bij het andere traineeship is het een manier om jou op het juiste niveau te laten instromen.

Ben je toegelaten? What’s next? Wanneer je begint aan een ICT traineeship zonder vooropleiding, leer je in een relatief korte periode de basis van ICT onder de knie te krijgen. Zo behaal je verschillende certificaten, bijvoorbeeld op het gebied van cloud computing, Java, Microsoft, CRM-software en Scrum. Daarnaast werk je tijdens de interne periode aan je soft skills, zoals omgaan met kritiek, samenwerken, het aanscherpen van je communicatieve vaardigheden en adviseren. Op deze manier word je niet alleen opgeleid tot IT’er, maar ook tot young professional, zodat je weet hoe je je opstelt bij je opdrachtgevers. Naast het behalen van de basiscertificaten, specialiseer je je vaak in een bepaald gebied. Op deze manier werk je al toe naar de functie die jij uiteindelijk wilt gaan bekleden. Geen idee welke functies dat kunnen zijn? Enkele voorbeelden: IT-Consultant, (app) developer, software tester of projectmanager. Begint het al te kriebelen om te gaan solliciteren? Go for it.

Een IT traineeship in de praktijk

Heel leuk al die trainingen en certificaten, maar breng je je kennis ook in de praktijk? Hell yes. Een traineeship is geen traineeship, als je geen ervaring in de praktijk opdoet. En dat geldt natuurlijk ook voor een ICT traineeship zonder vooropleiding. Veel bedrijven en organisaties staan te popelen om jou als vooraanstaand ICT’er een aantal opdrachten toe te vertrouwen, zelfs als je op het gebied van ICT nog ongediplomeerd bent. Hoe dat kan? We leggen het je uit.

In de afgelopen jaren zijn ontzettend veel bedrijven en organisaties (meer) afhankelijk geworden van technologie. Dat betekent dat er een hoop ICT’ers nodig zijn om deze technologieën te ontwikkelen, installeren, verkopen en onderhouden. Bovendien lopen veel gebruikers van technologie tegen allerlei problemen en vragen aan, waar zij de nodige hulp bij kunnen gebruiken. De arbeidsmarkt staat te springen om ICT’ers, en daarom bieden veel bedrijven ICT traineeships aan, vaak zonder vooropleiding als vereiste. Deze bedrijven hebben zelf bergen ICT kennis in huis, dus waarom zouden ze dit niet doorgeven aan intelligente en enthousiaste trainees? Ze steken weliswaar tijd in jouw opleiding, maar krijgen daar ook een hoop voor terug. Zo neem jij niet alleen een deel van hun werk uit handen, maar is het ook de bedoeling dat je na je traineeship als echte ICT’er voor het bedrijf kan gaan werken. Een win-winsituatie voor beide partijen.

Wil je een ICT traineeship volgen zonder vooropleiding in huis te hebben? De meeste bedrijven die dit soort traineeships aanbieden zijn ook daadwerkelijk ICT-bedrijven. Wanneer een bedrijf dat niet gespecialiseerd is in ICT een ICT traineeship aanbiedt, bijvoorbeeld een bank of energieleverancier, is het vaak een vereiste dat je een opleiding in de ICT hebt afgerond. Let hier dus op wanneer je zonder vooropleiding een ICT traineeship gaat zoeken, dat scheelt misschien wat zoek uurtjes.

it-traineeship

Zonder opleiding een traineeship volgen? Go for it.

Kortom: dacht je dat je zonder vooropleiding geen traineeship kon volgen? Dan had je het mis. Of je nou überhaupt geen vervolgopleiding hebt gevolgd, vroegtijdig bent gestopt en nu zonder hbo een IT traineeship wilt volgen, wél een diploma hebt behaald maar niet in de goede richting, of een hele andere situatie hebt: je kunt te allen tijde solliciteren voor een IT traineeship zonder achtergrond in de IT te hebben. Speur gewoon het internet af en ga op zoek naar het traineeship dat aansluit op jouw specifieke profiel. Als je een flinke dosis enthousiasme, intelligentie en aantoonbare affiniteit met IT in huis hebt kom je al een heel eind. En, een beetje cliché, maar waar: wie niet waagt, wie niet wint.

Meer weten over traineeships? Check dan ook de blogs over traineeships per opleiding, de beste traineeships van Nederland en de voor- en nadelen van traineeships.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.