STUDENTJOB BLOG

Hoe voorkom je een uitbraak van coronabesmettingen in je studentenhuis?

Je zult maar student zijn in coronatijd. Dat is niet de studententijd die je je had voorgesteld. Van uitgaan komt weinig terecht en in de collegebanken kom je ook weinig. De sociale tijd die het had moeten zijn, is het de afgelopen twee jaar bepaald niet geweest. Daar komt bij dat je in je studentenhuis ook nog eens een aanzienlijk risico loopt op een coronabesmetting, omdat je samenleeft met anderen die elk hun eigen plan trekken. Daarom is het verstandig om samen goede afspraken te maken. Hoe kun je een uitbraak van coronabesmettingen in je studentenhuis voorkomen?

Zelftesten kopen

Misschien wel het belangrijkste is het alert zijn op symptomen of een mogelijke besmetting door contact met iemand die besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Daarom is het van belang dat er altijd zelftesten in huis zijn, zodat er zo snel mogelijk getest kan worden en als nodig voorzorgsmaatregelen getroffen kunnen worden om een verdere verspreiding te voorkomen. Samen een voorraadje zelftesten kopen is misschien niet hoe je je beperkte budget had willen besteden, maar is wel zeer aan te raden. Blijkt iemand in huis besmet te zijn? Zorg dat deze persoon in quarantaine gaat en biedt hulp door boodschappen en eten te regelen voor de huisgenoot die in quarantaine zit.

Regelmatig oppervlakken reinigen

Het wordt er niet leuker op, want je moet ook nog eens extra gaan schoonmaken. Dat is voor veel studenten nu niet direct hun grootste hobby, maar in coronatijd is het helaas wel extra belangrijk. Alles wat met de handen aangeraakt wordt is een potentiële bron van besmetting. Dat betekent dus dat je met grote regelmaat oppervlakken moet ontsmetten. Je moet dus naast zelftesten voor corona ook nog gezamenlijk investeren in een king size fles Dettol en heel veel wegwerpdoekjes. Daarmee kun je zaken als kranen, deurklinken en andere oppervlakken die veel aangeraakt worden afdoen om in ieder geval coronabesmettingen via de handen te voorkomen.

Hoe voorkom je een uitbraak van coronabesmettingen in je studentenhuis?

Strikt regime aan de deur

We schreven het al in de intro: je studententijd draait ook om sociale contacten en gezelligheid, maar dat ligt in coronatijd een stukje ingewikkelder. Juist sociale contacten leveren een groot risico op coronabesmettingen op. Betekent dat dat je niemand meer thuis mag ontvangen? Natuurlijk niet, maar het is wel belangrijk om zo zeker mogelijk te weten dat degene die over de vloer komt niet besmet is met het coronavirus. Vraag de persoon in kwestie daarom om eerst een zelftest voor corona te doen en niet te komen als deze positief of mislukt blijkt te zijn.

Mondkapjes op en anderhalve meter afstand

In een studentenhuis deel je in de regel gezamenlijke ruimtes, zoals de keuken, de badkamer, het toilet, een eventuele huiskamer en natuurlijk ook de gangen, liften en trappen. Overal kun je elkaar tegenkomen. Dat betekent dat je ongezellige voorzorgsmaatregelen moet nemen zoals het dragen van een mondkapje in een gemeenschappelijke ruimte en het houden van anderhalve meter afstand van elkaar. Dat houdt in veel gevallen dus ook in dat je afspraken zult moeten maken met elkaar over wie er wanneer gaat koken of afwassen, zodat je contact zo veel mogelijk beperkt.

Leuk is anders, zeker in wat de tijd van je leven had moeten zijn. Maar het gaat hier ook om je eigen gezondheid. Daarom zit er weinig anders op dan gezamenlijk je best doen om te voorkomen dat er een corona-uitbraak ontstaat in je studentenhuis.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.