STUDENTJOB BLOG

tussenjaar buitenland

Als je net je diploma hebt behaald, kan het best zo zijn dat je geen zin hebt om meteen weer de schoolbanken in te duiken. Daarom kiezen veel afgestudeerden er voor om de wijde wereld in te trekken tijdens een tussenjaar in het buitenland. Dit is dé tijd van je leven om er even tussenuit te gaan en de wereld te ontdekken, dus waarom zou je die kans niet met beide handen aangrijpen?

Maar wat kun je allemaal doen tijdens een tussenjaar? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om te gaan reizen, maar kunt tijdens een tussenjaar in het buitenland ook werken - zowel betaald als vrijwilligerswerk. Wat je ook gaat doen, één ding is zeker: je komt op de meest fantastische plekken en beleeft avonturen die je de rest van je leven niet zult vergeten.

Wat te doen tijdens een tussenjaar in het buitenland

Tijdens een tussenjaar in het buitenland kun je ervoor kiezen om binnen Europa aan het werk te gaan, om in Azië te gaan reizen of in Afrika vrijwilligerswerk te verrichten. Of heel iets anders, natuurlijk. Elk land heeft andere regels en wetten omtrent werken en reizen, dus het is verstandig om voor je vertrek goed onderzoek te doen naar de verschillende opties en vereisten. Tijdens je tussenjaar in het buitenland is er ontzettend veel te beleven, maar wat je in je vrije tijd of tijdens je travels allemaal gaat doen, hangt af van het land en/of de stad waarin je bent. Op plekken waar veel jongeren komen voor hun tussenjaar, zoals Azië of Australië, is de kans groot dat je veel nieuwe mensen ontmoet die net als jij aan het genieten zijn van hun tussenjaar in het buitenland.

Werken in het buitenland tijdens je tussenjaar

Natuurlijk kun je tijdens jouw tussenjaar in het buitenland lekker gaan relaxen, reizen en van het uitzicht genieten, maarehh… dat is allemaal niet gratis. Sterker nog, de kosten van een tussenjaar in het buitenland kunnen behoorlijk oplopen. Daarom kun je er voor kiezen om tijdens je tussenjaar te werken en reizen tegelijk, of om gewoon op één vaste plek aan het werk te gaan. Misschien heb je wel een toffe stageplek gevonden in een ander land of lijkt het je leuk om een jaartje in een strandtent te werken. Zo financier je niet alleen je verblijf, maar ontmoet je ook meteen nieuwe mensen en doe je waardevolle werkervaring op. Dat noemen wij een win-win-win.

Reizen tijdens je tussenjaar

De meeste mensen kiezen ervoor om te reizen tijdens hun tussenjaar in het buitenland. Hoppen van hostel naar hostel, backpacken door de jungle of juist de grote steden bezoeken... de opties zijn eindeloos. Toch komt er bij zo’n grote reis een hele hoop kijken. Want wat pak je nou precies in, welke reisdocumenten heb je nodig en waar vind je de goedkoopste vluchten? Waar je ook besluit naartoe te gaan voor jouw tussenjaar in het buitenland, you've got to do your research. Tijdens je reizen wil je natuurlijk voornamelijk genieten, dus door je goed voor te bereiden voorkom je dat je straks op dat lekkere strand loopt te stressen over je visum voor het volgende land.

Vrijwilligerswerk in het buitenland tijdens een tussenjaar

Een andere optie voor jouw tussenjaar in het buitenland is vrijwilligerswerk. Dit levert je niet alleen super veel karma-punten op, maar is ook een onvergetelijke ervaring. Je ontmoet nieuwe mensen, helpt dieren, kinderen of volwassenen en je leert waardevolle skills. Over de hele wereld zijn er talloze plaatsen waar ze vrijwilligers kunnen gebruiken, dus je kunt kiezen voor werk op basis van locatie, maar kunt ook eerst kijken naar wie je het liefst wilt helpen. Er zijn ook verschillende bedrijven die je kunnen helpen met het vinden van vrijwilligerswerk om uit te voeren tijdens een tussenjaar in het buitenland. Ook voor vrijwilligerswerk in het buitenland geldt: research is key.

Een tussenjaar na een bachelor, master of tijdens een studie

Wie zegt dat je alleen een tussenjaar in het buitenland kunt nemen in het jaar tussen de middelbare school en je studie? Precies, niemand. Want na je studie is het best logisch dat je nog even wat avonturen wilt beleven voordat je meteen de arbeidsmarkt op moet. Dit is misschien wel je laatste kans om de wereld in te trekken, want je hebt (waarschijnlijk) nog geen hypotheek, kinderen om voor te zorgen of een vaste baan. Dé tijd dus, om nog even van je vrijheid te genieten. Nog druk aan het studeren maar wel toe aan een break? Bij sommige universiteiten is het zelfs mogelijk om een tussenjaar te nemen tijdens je studie. Zo maak je de mooiste dingen mee tijdens jouw tussenjaar in het buitenland voordat je het jaar daarop weer in de studiebanken zit bij dat ene statistiek college.

Klaar voor een tussenjaar in het buitenland

Ben jij al overtuigd? Er valt nog heel wat te regelen voordat jouw tussenjaar in het buitenland van start gaat. Gelukkig hebben we op StudentJob allerlei blogs die jou de relevante informatie kunnen verschaffen. Zo vind je hier bijvoorbeeld alles over reizen op een budget. Alles al helemaal voorbereid? Dan ben je klaar om te gaan. Have fun!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.