Stage lopen

Alles over stage lopen

Jij wilt stage lopen, maar weet niet waar je nou eigenlijk moet beginnen. Dat begrijpen we, want een stageplek zoeken kan een lastige opgave zijn. Gelukkig helpen wij je graag uit te brand: laten we bij het begin beginnen. Wat is jouw rol als stagiair(e)? Wanneer je stage gaat lopen bij een bedrijf, instelling of organisatie, ga je daar voor een bepaalde periode aan het werk. Vaak is dit een verplicht onderdeel van je opleiding en word je aan twee kanten begeleid: zowel vanuit je stageplek als vanuit je opleiding. Stages zijn er in allerlei soorten en maten en hebben verschillende doeleinden. Zo zijn er bijvoorbeeld snuffelstages, buitenlandstages, meeloopstages en afstudeerstages. De ene stageplek is ter oriëntatie en bij de ander wordt er vanuit gegaan dat je al weet in welke richting je wilt afstuderen. Stage lopen kan dan ook binnen verschillende fases van je studie. Leuk allemaal, denk je misschien. Maar wat leer je nou precies als je stage gaat lopen? En waar ga je een stage vinden? Je leest het allemaal op deze pagina. 

Filter op categorie

Alle Stage lopen posts

Geen blog artikelen gevonden

Een stage zoeken

Als je stage wilt lopen, zorg er dan voor dat je genoeg tijd hebt om een leuke stage te vinden. Het zou zonde zijn als je last moment stage moet lopen bij een organisatie waar je niet enthousiast over bent, toch? Dus ga er lekker even voor zitten en pak je laptop erbij. Er zijn een aantal websites, zoals Stage.nl waar je een overzicht vindt van een heleboel openstaande stage vacatures door heel Nederland. Klik op jouw regio en vul een trefwoord in en de relevante stages verschijnen vanzelf op je scherm. Naast Google bestaat er ook nog zoiets als de real world waar er regelmatig stagemarkten en -evenementen worden georganiseerd voor studenten die een stageplek zoeken. Check de informatie van jouw opleiding daarom goed en houd de evenementenpagina op Facebook in de gaten (let op: niet voor huisfeestjes deze keer). Weet je al precies binnen welke organisatie je als stagiaire aan de slag wilt? Trek je stoute schoenen een keer aan, loop naar binnen en geef je cv af. Wie weet wat voor moois daaruit rolt: no guts, no glory laten we maar zeggen. 

Waarom stage lopen?

Het voordeel van stage lopen, is dat je alvast werkervaring opdoet in een relevante branche voor jouw studierichting. Als stagiaire leer je het vakgebied een keer niet vanuit de boeken kennen, maar vanaf de werkvloer. Dat is een hele andere ervaring, aangezien de praktijk vaak heel anders is dan de theorie. Bovendien leer je door stage te lopen veel over jezelf. Wat vind je wel en niet leuk om te doen? Waar liggen jouw talenten? Op welke punten kun je jezelf ontwikkelen? Bij wat voor soort organisatie wil je gaan werken als je afgestudeerd bent? En bij wat voor organisatie of afdeling juist niet? Werkervaring opdoen is goed voor je persoonlijke ontwikkeling én voor je cv. Samen met je stagebegeleider bepaal je de competenties die je gaat leren tijdens je stageperiode. Als je deze competenties hebt behaald, kun je ze mooi op je cv zetten. Eenmaal klaar met stage lopen en je studie ben jij helemaal ready om de arbeidsmarkt op te gaan. 

Sitemap

Stage lopen: welke soorten stages zijn er?
- Alles over meewerkstages (op verschillende niveaus)
-- Een meewerkstage op het hbo? Dit moet je weten
-- Stage lopen op het mbo? Dit staat jou te wachten!
-- Een wo stage: waarom wel, waarom niet?
- Op zoek naar een maatschappelijke stage? Dit moet je weten!
- Zo haal je alles uit je snuffelstage
- Afstuderen? Zo zit die afstudeerstage in elkaar
-- Tips voor een succesvolle hbo afstudeerstage