Buitenland

Buitenland

Veel studenten beleven de tijd van hun leven tijdens een avontuur in het buitenland. Er zijn tegenwoordig talloze opties om ons kikkerlandje voor een korte of langere tijd te verlaten om elders te gaan wonen, studeren of werken. Je zou bijna gek zijn als je het niet zou doen, want zo’n periode in het buitenland levert je een heleboel op: het staat goed op je cv, je leert een nieuwe taal, je breidt je netwerk uit, je ontwikkelt jezelf in een razend tempo en ziet nog wat van de wereld ook. Lijkt dit je wel wat, maar heb je geen idee waar te beginnen? In de blogs op deze pagina vind je allerlei info, tips en ervaringsverhalen over stage lopen en studeren in het buitenland, zodat je jouw buitenlandavontuur knallend van start kunt laten gaan. 

Filter op categorie

Alle Buitenland posts

Studeren in het buitenland

Dus jij denkt erover na om te gaan studeren in het buitenland?  Of je nu enkele vakken gaat volgen of een hele master in het buitenland wilt doen, er komt veel kijken bij een studie in een ander land. Onze tip numero uno is daarom: start op tijd met het uitzoekwerk en het organiseren. Als je een semester naar het buitenland wilt via Erasmus+ krijg je informatie van je hogeschool of universiteit over de mogelijkheden, maar als je zelfstandig een volledige opleiding in het buitenland wilt doen moet je daar zelf achteraan. In welk land en welke stad wil je gaan studeren en welke opleidingen of vakken worden er hier aangeboden? Heb je in het recht op studiefinanciering, of kun je misschien een beurs aanvragen? Hoe zit het met verzekeringen en waar ga je wonen tijdens deze periode? So many questions. Bedenk je dat je niet de eerste bent die dit avontuur aangaat, dus er is op al deze vragen een antwoord. Vraag eens bij je onderwijsinstelling naar de mogelijkheden en check de websites van bijvoorbeeld de Europese Commissie of DUO om ook op financieel gebied goed voorbereid te zijn

Stage in het buitenland

Bij veel studies is een stage een verplicht onderdeel van het onderwijsprogramma. Waarom zou je die praktijkervaring niet op doen met een buitenlandse stage voor jouw mbo-, hbo- of wo-opleiding? Zo vergaar je niet alleen een heleboel nuttige skills en kennis in jouw vakgebied, maar kom je er meteen achter hoe het is om in een ander land te wonen en te werken. Win-win, als je het ons vraagt. Niet voor niets is een stage in het buitenland enorm populair. Eén dingetje: hoe scoor je een toffe stageplek in een ander land? Daar is in ieder geval flink wat actie en eigen initiatief voor nodig. Je kunt beginnen met een gesprek met je stagebegeleider over de mogelijkheden, maar jouw onderwijsinstelling kan je niet altijd aan een stage in het buitenland helpen. Neem daarom ook zelf contact op met bedrijven of sluit je bijvoorbeeld aan bij een stagebemiddelingsbureau om je kansen te vergroten. 

Werken in het buitenland

Heb jij je studententijd achter je gelaten, maar lijkt het je wél tof om een periode in het buitenland door te brengen? Dat kan natuurlijk ook op andere manieren dan een studie of stage. Ga bijvoorbeeld voor een paar maanden, een jaar of nog langer in het buitenland werken. Op StudentJob vind je een ruim aanbod aan vacatures voor werk in het buitenland met name voor startersfuncties. Op deze pagina vind je een groot aantal blogs over werken in het buitenland. Zo kickstart je niet alleen je carrière, maar doe je meteen een buitenlandervaring op om nooit te vergeten.